Spinningfiets kopen met de TOP 10 beste spinbikes van 2020!

Laatste update: zaterdag, 4 april, 2020

Als je thuis wilt gaan sporten, is de spinningfiets een ideaal apparaat. Hij helpt je met conditie opbouwen, sterke spieren kweken en je kunt er mee afvallen.

Maar hoe vind je de beste spinningfiets?

Wil je een spinfiets kopen? Waar kun je dan op letten​? En wat zijn de voordelen van trainen op een spinnenfiets? Aan het einde van het artikel vind je nog handige tips voor tijdens de training.

​Inhoudsopgave:

 1. Waar moet je op letten als je een spinningfiets gaat kopen
 2. De top 10 beste spinningfietsen van 2020
 3. De beste goedkope spinningfiets
 4. De beste professionele spinningfietsen
 5. De voordelen van trainen met een spinningfiets
 6. Tips voor een goede spinning training
spinbike kopen

Waar moet je op letten als je een spinningfiets gaat kopen

Een spinningfiets kopen is een hele investering. Neem daarom de tijd om je verdiepen in de verschillende eigenschappen van een spinningfiets. Je moet voor jezelf de afweging maken of je de functies graag op je fiets wilt en of je de eventuele meerprijs er voorover hebt.

Het gewicht van het vliegwiel

Het gewicht van het vliegwiel bepaalt hoe het spinnen aanvoelt. Het vliegwiel wordt aangedreven doordat je aan het trappen bent. Hoe zwaarder dit vliegwiel is, hoe hoger de weerstand is die je in kunt stellen. Het zorgt er ook voor dat het trappen vloeiend gaat. Vliegwielen wegen over het algemeen 15 kilo of meer. Een zwaar vliegwiel geeft ook stabiliteit aan de spinningfiets. Omdat je flink veel trapt, zorgt het extra gewicht ervoor dat de fiets niet gaat hobbelen.

Trainingscomputer en/of display

Je kunt meer uit je training halen door een trainingscomputer te gebruiken. De meeste spinningfietsen beschikken hier niet over, maar hebben meestal wel een display. Hierop kun je je snelheid, afstand en bijvoorbeeld verbruikte calorieën aflezen. Een trainingscomputer helpt bij het samenstellen van een trainingsprogramma, zodat je echt aan de slag kunt om je sportdoelen te behalen. Je werkt om je tijden te verbeteren of past de training aan je hartslag aan.

Ketting aandrijving of V-belt

De aandrijving van een ​spinfiets gebeurt met een ketting of een V-belt. De kettingaandrijving vergt meer onderhoud, je moet hem regelmatig oliën, en hij maakt ook meer geluid. Het is wel de goedkopere oplossing. De V-belt is onderhoudsvrij en veel stiller. Een spinningfiets met V-belt is echter duurder in aanschaf, maar om thuis te trainen is een geluidloze spinningfiets natuurlijk wel prettig. Qua sportmogelijkheden leveren ze dezelfde prestaties.

Stabiliteit

Bij het aanschaffen van een spinningfiets is stabiliteit ook een belangrijk punt. Let goed op dat de fiets er robuust uitziet en stevige poten heeft. Het beste gaat dit natuurlijk door de fiets even uit te proberen en te voelen hoe deze aanvoelt. De fiets moet niet gaan schokken als je aan het spinnen bent. Dit voelt oncomfortabel, kan onveilige situaties opleveren en je hebt ook kans dat de fiets je vloer beschadigt.

Pedalen

spinfiets

Bij het spinnen gebruik je de pedalen om je fiets in beweging te zetten en te houden. Je kunt kiezen voor verschillende pedalen. Als je nog niet veel ervaring hebt met spinnen, kun je toeclips gebruiken. Aan de pedalen zitten riempjes bevestigd, waar je je schoenen in schuift. Zo voorkom je dat je schoenen van de pedalen glijden.

Heb je meer ervaring, dan kun je de zogenaamde klikpedalen gebruiken. Je draagt dan speciale fietsschoenen, waar een plaatje onder zit. Dat plaatje klik je vast in het pedaal. Dit helpt bij de directe overdracht van energie op het pedaal. De schoen komt eenvoudig los van het pedaal door de voet kort te draaien. Sommige ​spinbikes hebben pedalen die zowel met gewone schoenen als fietsschoenen zijn te gebruiken. Kijk in de omschrijving van de spinningfiets wat daar bij vermeld staat.

Instelbaarheid zadel en stuur

spinningbike

Als je traint op een spinningfiets moet je in verschillende houdingen kunnen zitten. Er zijn momenten in de training waarop je gewoon zit en soms staat op de trappers. Als het stuur of het zadel dan niet op een voor jou passende afstand of hoogte staan, zul je niet prettig sporten. Je loopt zelfs het risico op blessures. Als het zadel te hoog staat, kun je de trappers niet omhoog trekken, dan overstrek je je hamstrings. Als het zadel te laag staat, belast je je knieën en je bovenbeenspieren te zwaar. Maar niet alleen vanwege blessures is het handig hierop te letten, ook omdat je te maken hebt met de hoge snelheden die je kunt behalen. Je moet goed je balans kunnen houden en geen rare bewegingen maken omdat je eigenlijk niet goed bij de trappers of het stuur kunt.

Bij het uitkiezen van de spinningfiets is het dus belangrijk te letten op de verstelbaarheid van het zadel en het stuur. Bij goede fietsen kun je het stuur omhoog, omlaag en zelfs naar voren afstellen. Dit kan ook bij het zadel. Zo zul je gemakkelijker de juiste houding kunnen vinden op de fiets en veilig kunnen sporten.

​De top 10 spinningfietsen van ​2020!

Benieuwd naar de top 10 beste spinningfietsen van ​2020? ​Eerst geef ik je de beste ​spinbikes voor normaal gebruik, daarna de beste professionele ​spinningfietsen en als laatste de goedkope spinningfietsen.

Op nummer 1 staat de FitBike Race Magnetic Home. De Fitbike Race Magnetic Home is een goede spinbike tegen een scherpe prijs. Met een gewicht van 50kg en een vliegwiel van 20 kg ​staat deze spinbike als een huis. De Race Magnetic Home heeft voor deze prijs zelfs een magnetische weerstandssysteem.

De Fitbike Race Magnetic Home heeft ook al meerdere keren de Kieskeurig Best Reviewed Award ontvangen! Daarom is de FitBike Race Magnetic Home mijn keuze voor een spinningfiets in deze prijsklasse!

​Gewicht

Vliegwiel gewicht

​Afmeting (lxbxh)

​Belastbaar gewicht

​Aandrijving

​3 x winnaar Kieskeurig Best Reviewed Award!

Prijs: 665,00 549,00
spinningfiets kopen

​50 kg

20 kg

​122 x 54 x 124 cm

125 kg

V-Belt

Prijs: 530,00 449,00
beste spinbike

​44 kg

20 kg

​112 x 52 x 132 cm

115 kg

V-Belt

Prijs: 465,00 399,00
spinningfietsen vergelijken

​49 kg

22 kg

​128 x 51 x 119 cm

135 kg

V-Belt

Prijs: 459,00 0,00
goedkope spinningfiets

​42 kg

14 kg

​112 x 46 x 97 cm

115 kg

​Ketting

De beste professionele spinningfietsen van ​2020

​Ben jij een fanatieke fietser? Dan passen deze professionele spinningfietsen misschien beter bij je. Deze spinbikes geven net wat meer voor de fanatieke fietser.

Op nummer 1 staat de FitBike Race Magnetic Pro. Dit is een ​geweldige fiets van zeer hoge kwaliteit voor de ​fanatieke ​fietser. Met industriële kogellagers, een gewicht van 61 kg en een vliegwiel van 22 kg is dit mijn keus voor de ​fanatieke fietser! Niet voor niets heeft deze ​spinfiets al meerdere keren de Kieskeurig Best Reviewed Award ontvangen!

​Gewicht

Vliegwiel gewicht

​Afmeting (lxbxh)

​Belastbaar gewicht

​Aandrijving

​3 x winnaar Kieskeurig Best Reviewed Award!

Prijs: 800,00 649,00
professionele spinningfiets

​61 kg

22 kg

125 x 62 x 132 cm

150 kg

V-Belt

Prijs: 949,00
beste spinningfiets

​59 kg

22 kg

​120 x 55 x 110 cm

175 kg

V-Belt

De beste goedkope spinningfietsen van ​2020

​Wil jij liever een goedkope spinningfiets? Dan heb ik hieronder de 2 beste goedkope spiningfietsen voor je!

Op nummer 1 van de goedkope spinfietsen staat de Fitbike race 3. Met een vliegwiel van 18 kg en een gewicht van 40 kg is dit voor deze prijs een prima spinningfiets!

​Gewicht

Vliegwiel gewicht

​Afmeting (lxbxh)

​Belastbaar gewicht

​Aandrijving

Prijs: 374,00 324,00
Fitbike race

​40 kg

18 kg

​124 x 51 122 cm

120 kg

​Ketting

Prijs: 465,00 399,00
spinningfietsen vergelijken

​49 kg

​22 kg

​​128 x 51 x 119 cm

135 kg

​V-Belt

De voordelen van trainen met een spinningfiets

Een spinningfiets is een makkelijk manier om lekker te sporten. Je bent niet gebonden aan het weer of lestijden van een sportschool. Je kunt thuis als je zin hebt aan de slag. Je springt op de spinningbike en gaat lekker een uurtje fietsen. Je kunt meedoen aan een virtuele les of gaat ondertussen een film kijken. Je hebt thuis de vrijheid. Spinnen is niet alleen heel leuk om te doen maar ook goed voor je gezondheid. Uit onderzoek van TNO blijkt namelijk dat fietsen de volgende voordelen voor je gezondheid oplevert:

 • Fietsen houdt diabetes op afstand
 • Fietsen houdt de bloedvaten schoon
 • Fietsen beschermt de hersenen

Een ander groot voordeel is dat fietsen niet heel belastend is. Bij andere sporten zoals bijvoorbeeld hardlopen, steps of tennis is de belasting op je spieren en gewrichten veel groter dan bij spinning. Je loopt veel sneller een blessure op. Dat zal je op een spinfiets niet snel gebeuren.

Een ander voordeel is de intensiteit van spinning. Met behulp van de weerstand knop kun je makkelijk de weerstand tijdens het fietsen verhogen en de training intensiveren. Tijdens een spinning les verbrand je tussen de 400 en 1200 calorieën, afhankelijk van geslacht, leeftijd en gewicht. Door regelmatig te spinnen verbeter je je uithoudingsvermogen en train je verschillende spieren in het lichaam. Deze voordelen gelden niet alleen voor een spinningfiets maar ook voor een hometrainer, mocht je een goede hometrainer willen kopen. Wil je ook je spieren trainen dan kun je beter de beste roeitrainer kopen!

Tips voor de spinningtraining

Spinnen is niet moeilijk maar er zijn wel een paar dingen waarop je moet letten wanneer je met je spinningfiets los gaat. Hieronder vind je een aantal training tips:

De handposities

De verschillende handposities zijn van belang om goed te kunnen zitten en je kracht op de pedalen te kunnen zetten. Zorg dat je schouders en ellebogen ontspannen zijn. Er zijn drie handposities:

 • Handpositie 1: Handen gevouwen in het midden van het stuur, de duimen en vingers raken elkaar. Deze gebruik je in de warming-up en cooling-down en bij zittend vlak.
 • Handpositie 2: Handen uit elkaar op het stuur, je vingers gebogen. Dit gebruik je bij de zittende klim, het running, jumping en sprinten.
 • Handpositie 3: Handen aan het uiteinde van het ossenkopstuur, de knokkels zijn naar buiten gericht. Dit gebruik je alleen bij de staande klim.

Spinning vereist een goede traptechniek

Je training op de spinningfiets is het meest effectief, als je gebruikt maakt van zowel de opwaartse als de neerwaartse beweging van de trappers. Normaal gesproken trap je alleen als de trapper naar beneden gaat en vaak zie je dat mensen dat ook op de spinningfiets doen. Maar het is de bedoeling dat je de trapper daarna weer omhoog trekt.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je goed snelheid opbouwt, maar ook dat je al je spieren gebruikt. Het voorkomt overbelasting van de bovenbeenspieren. Houd tijdens het trappen je bovenlichaam zo stil mogelijk en span je rug- en buikspieren aan. Let ook op de stand van je voeten, deze moeten horizontaal blijven.

​Bouw je training op

Het kost tijd om te wennen aan het spinnen. Je benen zijn niet gewend aan de hoge trapfrequentie. Bij normaal fietsen maak je ongeveer 90 omwentelingen per minuut. Bij het spinnen kom je boven de 100. Ook de weerstand moet je gelijkmatig opbouwen.

Een spinles of spintraining duurt meestal 45 minuten. Zorg dat je een goede warming up doet, daarna de training en als laatste de cooling down. Beginnen met een warming up is belangrijk om te zorgen dat je spieren goed doorbloed raken, zodat ze de inspanning kunnen leveren die nodig is. En eindigen met de cooling down helpt je lichaam af te koelen en je spieren om te herstellen.

​Varieer in spinning trainingsvormen

Je kunt op verschillende manieren trainen op de spinningfiets:

 1. ​Krachttraining: je stelt een zware weerstand in, zodat je je spieren sterker maakt en je uithoudingsvermogen vergroot. Je zult klimmen (zowel zittend als staand) en je hartslag ligt op 75% van je vermogen.
 2. Intervaltraining: Je levert een korte inspanning, waarbij je fietst op hoge snelheid, waarna je ook kort de tijd krijgt om te herstellen. Inspanning en uitrusten wisselen elkaar af, waardoor je je conditie traint. Je hartslag ligt tussen de 65% en 90%.
 3. Racen: Met een hartslag van rond de 85% ben je constant op je topvermogen aan het rijden. Je bootst hiermee een tijdrit na. Het geeft je inzicht in je conditie en wat je kunt presteren. Zorg na een dergelijke training voor een rustdag.

​Zorg voor voldoende energie voor de training

Geef je lichaam de brandstof om een grote inspanning te leveren. Je kunt ruim van tevoren een eiwitrijke maaltijd eten, eet vlak voor je training zeker niet te zwaar. Tijdens de training zul je tussendoor wat moeten drinken omdat je veel zweet. Hiermee kun je voorkomen dat je kramp krijgt of duizelig wordt. Met een sportdrankje of kokoswater vul je naderhand je mineralen weer aan.

Doe voorzichtig op een spinningfiets. Probeer geen trucjes uit te halen door met je handen op je rug te fietsen. Dat is niet veilig en je loopt het risico op blessures.

De verschillende zitposities op een spinfiets

Je zult tijdens de training in verschillende posities zitten. In combinatie met de handposities, weet je dan hoe je tijdens het spinnen op ​een goede manier op de spinbike kunt zitten.

Zittend vlak

Dit is de basispositie van het spinnen. Je maakt zo’n 80 tot 110 omwentelingen per minuut, je handen houd je in positie 1. Je hartslag is tussen de 65% en 90%.

Zittende klim

Op deze hogere weerstand maak je tussen de 60 en 80 omwentelingen per minuut, je handen houd je in positie 2. Je zit wat meer achterop het zadel.

Running

Nu fiets je staand op de spinbike, maar op een vlakke weg. Je haalt 80 tot 110 omwentelingen per minuut, je handen zijn nog in positie 2. Zorg dat je vingers goed om het stuur klemmen, maar houd je schouders ontspannen. Staand op de pedalen zijn je billen boven het zadel. Houd je lichaam rechtop en kijk naar voren. Je hartslag ligt tussen de 75% en 85%.

Staande klim

Met je handen kom je in positie 3. Je klimt een berg op, dus de weerstand is hoger. Je zult ongeveer 60 tot 80 omwentelingen maken. Als je beginner bent, moet je de weerstand langzaam opbouwen. Let op dat je de pedalen zowel duwt als trekt.

Jumping

Afhankelijk wat je prettig vind, houd je de handen in positie 2 of 3. In een vloeiende beweging ga je ritmisch op en neer op het zadel, zonder op je armen te leunen. Je maakt tussen de 80 en 110 omwentelingen. Het is lastig dit onder de knie te krijgen, maar na enig oefenen zorgt het voor een leuke afwisseling van de training.

Sprinten

Een goede sprint duurt niet lang, want het vraagt veel van je conditie. Je start in positie 2 en je zet je weerstand hoog. Als je start kom je uit het zadel omhoog en zet je handen in positie 3. Je laat je snelheid enkele seconden toenemen en gaat dan weer op de spinfiets zitten en fietst uit. De sprint duurt niet langer dan 15 seconden. Neem daarna enige tijd om te herstellen.