zelf bloeddruk meten

(Zelf) bloeddruk meten. Waarom en waarmee?

Bloeddruk is de kracht waarmee het bloed door de bloedvaten wordt gepompt. Wanneer het hart samentrekt is de druk het hoogst. Dit noemen we de systolische- of bovendruk. Bij ontspanning van het hart is de druk het laagst: de diastolische- of onderdruk. Een te hoge bloeddruk (hypertensie) kan leiden tot hart- en vaatziekten. Regelmatige controle van de bloeddruk is dan ook verstandig.

Bloeddrukmeter

Elektronische bloeddrukmeters zijn bij uitstek geschikt voor het (zelf) meten van de bloeddruk. Een ingebouwd luchtpompje zorgt ervoor dat het manchet wordt volgepompt waardoor het bloedvat korte tijd wordt dichtgeknepen. Vervolgens zorgt een automatisch ontluchtingsventiel voor de leegloop van het manchet. Op het moment dat het bloedvat weer opent en het bloed er weer door wordt gepompt is de druk het hoogst (bovendruk). Wanneer het bloedvat weer volledig open is en het hart een moment in rust is is de druk het laagst (onderdruk). Aan het eind van de meting worden de bloeddrukwaarden en de hartslag per minuut in het display getoond. Als grenswaarden wordt een bovendruk van 140mm en een onderdruk van 90mm aangehouden. Voor thuismetingen geldt een onderdruk van 85mm. Boven deze waarden is er sprake van een verhoogde bloeddruk.

Voor wie is een bloeddrukmeter geschikt?

Eén op de drie Nederlanders boven de 35 jaar heeft een verhoogde bloeddruk. Een deel daarvan is bekend en wordt behandeld. Door regelmatige (zelf)controle kan worden nagegaan of de behandeling effectief is. Daarnaast werkt zelfcontrole door de grotere betrokkenheid van de patiënt vaak therapietrouw in de hand. Omdat een verhoogde bloeddruk doorgaans geen klachten geeft loopt een groot aantal mensen ermee  rond zonder het te weten. Met alle gevaren van dien. Een regelmatige controle voor iedereen boven de 35 jaar is dan ook aan te bevelen.  Het zelf meten van de bloeddruk voorkomt een eventueel  “witte jassen effect”: een in de spreekkamer gemeten bloeddruk die hoger is dan de in de eigen omgeving gemeten bloeddruk.

Hoe en wanneer gebruikt u een bloeddrukmeter?

Bloeddruk varieert de gehele dag door. Het nuttigen van koffie, alcohol of tabak maar ook een maaltijd of een warm bad heeft een al dan niet tijdelijke  (verhogende)  invloed op de bloeddruk. Meet dus niet direct na zo’n moment. Overleg zo nodig met uw arts wanneer u het best kunt meten. Voor de een is dat ’s morgens, ’s middags en ’s avonds, voor de ander eens in de week of maand op een al dan niet vast tijdstip. Meet zittend aan tafel, met beide voeten plat op de grond en neem eerst enkele minuten rust alvorens de meting te starten.

Welke bloeddrukmeter is het meest geschikt voor u?

Meestal is dat een volautomatische bloeddrukmeter met een bovenarmmanchet. Speciale oppomptechniek zorgt ervoor dat er niet onnodig te hoog wordt opgepompt.  Het manchet moet goed om de arm passen en niet te krap of te ruim zijn. Een manchetmaat van 22 – 42 cm armomvang is doorgaans geschikt voor zowel de normale als de forsere boven arm. Wanneer een bloeddrukmeter klinisch gevalideerd is betekent dit dat de betrouwbaarheid ervan in een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is aangetoond. Meestal wordt dit op de verpakking weergegeven.

Photo credit: link

Share:

Geef een reactie