crosstrainer loopband

Crosstrainer of loopband? Wat is de beste keus?

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om thuis te kunnen sporten. Maar welk apparaat past het beste bij jou? Een crosstrainer of een loopband geven je beiden de mogelijkheid voor een fijne workout. Op beide apparaten sta je rechtop en lijkt het trainen op wandelen of hardlopen. Wat zijn de verschillen en wat kun je er mee? In de volgende punten wordt dit uitgelegd.

Crosstrainer of loopband beide geschikt voor beginners

Zowel de crosstrainer als de loopband zijn gemakkelijk te gebruiken voor beginners. Je hebt niet veel uitleg nodig. Op de loopband heb je een wat beter evenwicht nodig, omdat het niet de bedoeling is dat je je vasthoudt aan de leuning. Op de crosstrainer kost het misschien wat tijd om te wennen aan de beweging. Maar verder zijn ze voor beginners een makkelijke manier om te gaan sporten.

De verschillen in trainingsmogelijkheden

Op de loopband ligt de nadruk op het trainen van het onderlichaam. Je traint er de hamstrings, de bilspieren, de kuitspieren en de bovenbeenspieren mee. Toch moet je ook de buikspieren niet vergeten. Deze zijn nodig om je rechtop te houden. Een sterke core geeft je de kracht om goed hard te lopen. Als je een loopband hebt met een instelbare hellingshoek, heb je nog meer mogelijkheden om je lichaam te trainen. Dit belast andere spieren. Hardlopen is dus goed voor heel je lichaam.

De crosstrainer biedt een full body workout, waarbij je 80% van je spieren gebruikt. Door de handvatten vast te houden gebruik je zowel je armen als je benen: de kuiten, hamstrings, dijspieren en billen, je core, de biceps en de triceps. Ook de schouders en rug worden sterker. Laat je de handvatten los, dan moet je nog meer moeite doen om je evenwicht te bewaren. Dan worden weer andere spieren aangesproken. Sommige crosstrainers zijn ook in te stellen op een achterwaartse beweging. Hiermee leg je de nadruk meer op de billen.

Op beide apparaten train je niet zozeer op kracht maar eerder op conditie en uithoudingsvermogen. Je zult er geen spierballen van krijgen. De crosstrainer is heel geschikt om vet mee te verbranden en om af te vallen. Hardlopen is goed voor het trainen van je hart- en longconditie.

Belasting van de gewrichten

Het voordeel van de crosstrainer is dat de training je gewrichten niet zal belasten. De bewegingen zijn vloeiend, zonder schokken of onderbrekingen, dus low impact. Ook mensen die last van gewrichtsproblemen of blessures hebben, kunnen hierdoor prima op de crosstrainer sporten. Hardlopen is een sport die de gewrichten wel belast. Het neerkomen tijdens het rennen zorgt bij elke stap voor een klap op enkels, knieën en voeten. Hier zou je last van kunnen hebben of krijgen. Duurdere loopbanden beschikken over een dempingssysteem, waardoor dit wel enigszins verminderd wordt.

crosstrainer of loopband

Trainingscomputer

Met een trainingscomputer kun je de training afstemmen op je doelen. Dit kan zowel op de crosstrainer als op de hardloopband. Geef je aan dat je wilt afvallen, dan heb je een ander soort training nodig, dan als je een betere conditie wilt. Daarom werken deze trainingscomputers heel efficiënt. Afhankelijk van de prijs van het apparaat dat je gekocht hebt, bieden ze meer of minder verschillende programma’s aan. Bij sommige hardloopbanden kan de trainingscomputer bijvoorbeeld ook de hellingshoek automatisch instellen.

Het bieden van uitdaging

Op beide apparaten ben je bezig met een zelfde soort beweging. De trainingscomputers kunnen zorgen voor wat afwisseling in de soort training die je doet, maar de bewegingen zijn behoorlijk herhalend. Daarom kan het lastig zijn om een uitdaging te vinden. Kun je op de crosstrainer ook achteruit stappen, dan biedt dit extra mogelijkheden om het trainen uitdagend te houden. Zo doet de hellingshoek dit voor de loopband.

Gebruik de trainingscomputers om je training stap voor stap op te bouwen. De motivatie voor je training haal je uit het feit dat je inzicht hebt in je vooruitgang. Je kunt gemakkelijk zien wat je vorige keren bereikt hebt en deze keer proberen je resultaten te verbeteren. Wissel af van interval training naar conditietraining of progressietraining. Met een leuk muziekje erbij houd je je training leuk en lukt het vast om regelmatig op je loopband of crosstrainer te stappen.

Waarmee rekening houden als je een loopband wilt kopen?

Bij aanschaf van een loopband, is het verstandig na te denken over wat je uiteindelijke doel is met het apparaat. Dan kun je een keuze maken wat betreft de breedte van het loopoppervlak. Ben je een beginnende hardloper en ga je alleen wandelen en joggen, dan is een loopvlak van 45 cm breedte voldoende. Hoe breder het loopoppervlak, hoe meer bewegingsvrijheid je hebt. Voor hardlopen en sprintjes trekken is een breed oppervlak veiliger en prettiger. Kies dan voor een band van 46 cm breed. Houd dus ook rekening met de toekomst. Als de loopband goed bevalt en je wilt uiteindelijk toch gaan hardlopen in plaats van wandelen, dan kun je beter nu alvast een bredere loopband aanschaffen.

Als je je looptrainingen uitdagender wil maken, dan kun je kiezen voor een loopband met hellingshoek. Hierdoor lijkt het alsof je heuvel op loopt. Gemiddeld hebben loopbanden een hellingshoek die tussen de 8% en 15% ligt. Je kunt de hoek handmatig of elektrisch instellen. Elektrisch is wel het meest praktisch, want hiermee kun je tijdens het hardlopen de hellingshoek veranderen.

fitnessapparaat

Ook de maximum snelheid van de loopband is een punt om rekening mee te houden. De duurdere loopbanden hebben een maximum snelheid van 20 km/u, terwijl goedkopere maar tot 12 km/u gaan. Dat betekent dat je er alleen op kunt wandelen of joggen. Voor een beginner is dat prima, maar wil je echt hardlopen, dan is dat niet voldoende. Houd dus de maximum snelheid van de loopband in de gaten.

Wil je meer weten over waar je precies rekening mee moet houden wanneer je een loopband koopt? Dan vind je in dit artikel 10 punten waar je op moet letten en de 10 beste loopbanden van dit moment.

Waarmee rekening houden als je een crosstrainer wilt kopen?

Voor een prettig gebruik van de crosstrainer zou je bij aanschaf kunnen letten op de lengte van de passen (de afstand die een pedaal overbrugt van voor naar achter). Een paslengte van rond de 45 cm is geschikt voor mensen kleiner dan 1,67 meter. Met een lichaamslengte tussen de 1.70 en 2 meter kies je voor een crosstrainer met een paslengte van tussen de 50 en 55 cm. Je kunt je voorstellen dat een te grote paslengte erg onaangenaam sport, maar een te kleine is ook niet comfortabel.

Kies je voor een front of rear drive?

De training op een crosstrainer werkt doordat je een vliegwiel in beweging brengt. Door middel van de weerstand kun je je training zwaarder of lichter maken. De positie van het vliegwiel in een crosstrainer is van invloed op de beweging die je maakt. Het vliegwiel kan voor zitten (een front driven crosstrainer) of achteraan (een rear driven crosstrainer). Kies je voor een front driven crosstrainer, dan heb je een workout die lijkt op langlaufen. Als het wiel aan de achterkant zit, maak je een langere pas en dan lijkt je workout op hardlopen. Je training zal ook wat actiever aanvoelen. Een rear driven crosstrainer is duurder dan een front driven.

Bij beide apparaten is verder niet veel in te stellen op lichaamslengte. Bij sommige crosstrainers kun je de hoogte en hellingshoek van de pedalen instellen.

Wil je meer weten over de punten waarmee je rekening moet houden wanneer je een crosstrainer koopt? Bekijk dan hier mijn uitgebreide artikel met 10 punten waarop je moet letten en de top 10 beste crosstrainer van dit moment.

De conclusie: crosstrainer of loopband?

Op zowel de crosstrainer als de hardloopband train je terwijl je rechtop staat. Maar beide apparaten trainen je lichaam op een heel andere manier en je maakt een heel andere beweging. Voordeel van de crosstrainer is dat je er op kunt sporten zonder je gewrichten te belasten, handig als je blessuregevoelig bent. De loopband biedt veel uitdaging en is voor fanatieke sporters heel geschikt.

Share: